Dijital ve geleneksel oyunlar federasyonlarının başkanlarını buluşturduk. ZAMAN / 13 AĞUSTOS 2011
Dijital Oyunlar Federasyonu başkanı, uluslararası ödülleri olan oyun programcısı Mevlüt Dinç. Başkan, ilk icraatlarından birinin dijital oyunların negatif yönlerine dair aileleri ve çocukları eğitmek olduğunu söylüyor. Çocuk Oyunları Federasyonu başkanı Oktay Yellikaya, dijital oyunlar yüzünden çocukları bilgisayar başına kilitlenen ailelerin, sorunlarını dile getirecek muhatap bulmasından dolayı mutluluk duyduğunu ifade ediyor.
Önceki hafta Ankara’da dünyanın ilk ve tek Dijital Oyunlar Federasyonu için başkanlık seçimleri yapıldı. Başkanlığı oy çokluğuyla Türk Telekom’un oyun şirketi Sobee Studios’un CEO’su Mevlüt Dinç kazandı. Dinç, dijital oyunlarla ilgilenenlerin (yani 15 milyon Türkiyeli’nin) yakından tanıdığı bir isim. Çünkü kendisi dünyaca ünlü bir oyun programcısı ve yapımcısı. 8 yıl öncesine kadar İngiltere’de yaşıyordu. 28 yıldır da dijital oyunlar üzerine çalışıyor. Oyun sektörünün dünyada sinema ve müzik sektörünü açık ara geride bıraktığını vurgulayan Dinç, Türkiye’nin 70 milyar dolarlık bu pastadan çok komik bir pay aldığını söylüyor; 150-200 milyon dolar. İşte bu sebeple Türk oyun sektörünü geliştirmek ve dijital oyun camiasını bir çatı altında toplamak için federasyona ihtiyaç duymuşlar.
Artık tüm dijital oyunlar, federasyonun kontrolünde olacak. Bilgisayar ve PlayStation’da iddialı olanlar, turnuvalarda yeteneklerini yarıştırabilecek, lisanslı oyuncu olabilecek. Bilgisayar oyunları sadece zevk olsun diye değil, müsabakalarda dereceye girmek için de oynanacak. Dinç, dijital oyunların birkaç yıl sonra olimpiyatlarda da yer alacağını düşünüyor. “Amaç yeteneklerin ortaya çıkartılması ve mücadele ruhu değil mi? Dijital oyunlarda da bu var.” diyor.
Dijital Oyunlar Federasyonu, Spor Genel Müdürlüğü’ne bağlı ama Dinç, bir gençlik örgütü olduklarını vurguluyor ve “En iyi ve uzun film 3,5 saat sürüyor. Ama düşünün dijital oyunlar, binlerce, milyonlarca insan internet üzerinden yıllarca oynuyor. Oyunun bu kişiler üzerindeki etkisini düşünebiliyor musunuz? Oyun programcıları ve yapımcıları, bugün, yönetmen ve yazarlardan daha güçlü kişiler. O yüzden kendi oyunlarımızı yazmalıyız, bu oyunları geliştirebilecek beyinleri, yetenekleri keşfetmeliyiz. Federasyon olarak ilkokul seviyesinden başlayarak her yaştan yetenekleri keşfetmek için çalışacağız.” diyor. Geliştirdiği oyunlarda İstanbul’u mekân olarak kullanan Dinç, geleneksel oyunları da dijital ortama uyarlayarak, sanal aleme taşımak istediğini söylüyor. Bunun için Çocuk Oyunları Federasyonu’ndan yardım alacaklar. Çocuk Oyunları Federasyonu Başkanı Oktay Yellikaya, Dinç’le tanıştıktan ve dijital oyunlara dair çekinceleriyle ilgili söylediklerini dinledikten sonra geleceğe dair umutlu olduğunu söylüyor. Yellikaya, “Aileler muhatap buldular. Başkan sözünü ettiği çalışmaları yaparsa sorunların bir nebze çözülebileceğini umut ediyorum.” diyor.
Futbol Federasyonu’ndan daha büyük olacağız
Mevlüt Dinç, “Berlin’deki Facebook toplantısında, Facebook kullanıcılarının yüzde 80’inin burayı oyun oynamak için kullandığına dair bir veri aktarıldı. Dikkat edin, Facebook sosyal bir ağ ve insanlar burayı oyun için kullanıyor. Türkiye’de sadece Facebook kullanıcısı 30 milyon. İnanılmaz bir rakam. Oyunun gücünü tahmin edebiliyor musunuz? Bu rakamlara ve sektörün dünya piyasalarındaki değerine bakarak söyleyebilirim ki; Futbol Federasyonu’ndan daha büyük bir federasyon olacağız. Bu sektör Hollywood’u ve müzik sektörünü 10 yıl önce açık ara geçmişti. İddia ediyorum, futbolu da geçecek. ”
***
“Geleneksel oyunlara yoğun ilgi var”
2009 yılında Kayserili öğretmen, işadamı ve siyasetçilerin başlattığı mütevazı bir çalışmanın ürünü olan Çocuk Oyunları Federasyonu şimdi uluslararası organizasyonlar yapan büyük bir konfederasyona dönüştü. Yani mendil kapmaca ve çelik çomak oyunu gördüğü yoğun ilgi üzerine federasyonlaşmış. Başkan Oktay Yellikaya bunun haklı gururunu yaşıyor.
Çelik Çomak Federasyonu başkanı Aydın Germencük ilçe milli eğitim müdürü Tamer Tunç, Mendil Kapmaca Federasyonu başkanı ise Çanakkale’de ana sınıfı öğretmeniliği yapan Emel Yıldırım. Geçtiğimiz yıl mendil kapmaca ve seksek ligi ilgi görmüştü. Kasım ayında Kuşadası’nda uluslararası mendil kapmaca ve seksek kupası maçları düzenleyecekler. Yellikaya da iddialı, olimpiyatlara geleneksel oyunlarımızdan birini eklemeyi hedefliyor; “Tekvando ve judo da Uzakdoğu ülkelerinin geleneksel oyunlarıydı. Şimdi dünyanın her yerinde oynanıyor. Neden mendil kapmaca, cirit veya seksek de olmasın.” diyor.
***
Ailelere dijital oyun eğitimi verilecek
Oktay Yellikaya, dijital oyunların çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerini anlatınca Mevlüt Dinç, federasyonlarının bu konuda yapacaklarını özetledi:
Oyunlar yaşlara göre kategorilere ayrılacak. Nasıl sinema ve televizyonlarda filmlere 7 veya 13 yaş üstü, şiddet içeriyor, ailecek izlenebilir gibi kategoriler konuluyorsa oyunlar için de bu uygulama yapılacak.
Uyarı sistemi konulacak. Çoğunlukla kendini oyunun heyecanına kaptıran çocuklar ve gençler, 12-14 saat hiç kalkmadan oynayabiliyor. Bunun için oyunlara uyarı sistemi konulacak. “Bir saattir oynuyorsun”, “üç saattir oynuyorsun” gibi.
Ailelere dijital oyun eğitimleri verilecek. Ailelerin çocuklarının ne oynadığını, hangi oyunun hangi yaş grubuna uygun olduğunu bilmediğini söyleyen Dinç: “Uzmanlarımız tüm Türkiye’yi dolaşıp ailelere dijital oyun seminerleri verecek. Oyunların ne olduğunu, pozitif ve negatif yönlerini anlatacak uzmanlar, ailelere çocuklarıyla nasıl iletişim kurmaları gerektiğini de öğretecek. Çocuk oyun başından kalktığında yapacak başka bir şeyi yoksa, oyundan kalkıp televizyonun başına oturuyorsa zor. Apartmanlarda yaşayan, sokağa çıkamayan, farklı uğraşları olmayan çocuklar, vakitlerini bilgisayar başında geçiriyor. Facebook’ta vakit öldürüyorlar dediğimiz gençlik, Facebook yokken kahvede zaman öldürüyordu.” diyor.
Gençlere ve çocuklara dijital oyun oynamanın adabı anlatılacak. “Her şeyin fazlası zarar.” diyen Dinç, gençlere ve çocuklara da benzer seminerlerin verileceğini söylüyor. Dijital oyun oynayanlara, bu oyunların pozitif ve negatif yönleri anlatılacak ve ne kadar oynamaları gerektiği konusunda eğitimler verilecek.
Vaktinin çoğunu dijital oyun başında geçirenlere yeni oyunlar geliştirmesi için fırsat verilecek. Turnuvalarda Türkiye’nin en iyi oyuncuları seçilecek. Bunlar yeni oyunlar geliştirmeleri için teşvik edilecek. Böylece Türkiye’nin de dünyanın en büyük sektörlerinden biri olan dijital oyun sektöründe söz sahibi olabilmesi için altyapı desteklenecek.
***
İngiltere’ye master için gitti, 20 yıl sonra oyun programcısı olarak döndü
Mevlüt Dinç, Ankara İktisadi ve Ticari İlimler mezunu olarak 1979 yılında master için İngiltere’ye gider. 1983 yılında bilgisayar ve dijital oyunlarla tanışır. İngilizcenin yanı sıra bilgisayarın da dilini çözmeye çalışırken oyun programcılığını öğrenir. Merakla başladığı oyun programcılığı 28 yıllık mesleği olur. Dinç, hiç oyun oynamadığını söylüyor: “Ben oynamıyorum, oyun yapıyorum.” 8 yıldır Türkiye’de olan Dinç, “Oyunlar hep yabancı dilde. Kullanılan mekânlar ve oyun kültürü de hep yabancı. Kendi kültürümü oyunlara da taşımak istiyorum. O sebeple İstanbul oyununu yaptık. Olay tarihi yarımadada, Eminönü’nde geçiyor. Kahramanlar Türk, oyunun dili de Türkçe. Yüz binlerce insan bu oyunu oynayarak dilimizi ve kültürümüzü öğreniyor.” diyor. Yerel oyunlarımızı da sanal ortama taşımayı planlıyor. Bunun için Çocuk Oyunları Federasyonu ile beraber çalışabileceklerini söylüyor.