Fethullah Gülen Hocaefendi’nin kitapları özel tasarımla ve şık bir baskıyla set halinde yeniden yayımlandı. Sonsuz Nur, Kırık Testi, Fasıldan Fasıla gibi 55 kitabın 34 cilt halinde sunulduğu setin ilk baskısı bir ayda tükendi. 2011 yılı içinde kitapları toplam 3 milyon 363 bin okura ulaşan Hocaefendi, Türkiye’nin en çok okunan yazarı. Her yeni kitabı ilk iki ayda en az 200 bin satıyor. Hocaefendi’nin birçok kitabı 30 yıldır basılıyor. ZAMAN-10-12-2011
Türk okuru Fethullah Gülen Hocaefendi’yi 35 yıldır tanıyor ve okuyor. Çıkan her kitabı ilk iki ayda 200-300 bin tiraja ulaşan Hocaefendi, Türkiye’de kitapları en çok okunan müelliflerden. Belki de başta geliyor. Kitaplarının sadece bu yıl içindeki toplam trajı 3 milyon 363 bin. Yayınevi yıl sonuna kadar bu rakamın 3,5 milyonu aşacağını tahmin ediyor. 1987 yılından beri Fethullah Gülen Hocaefendi’nin 55 kitabını yayımlayan Nil Yayınevi, bu güne kadar yayınladığı tüm eserleri özel tasarım ve baskıyla bir set halinde yeniden okura sundu. 34 ciltten oluşan setin ilk beş bini bir ay gibi kısa sürede tükendi.
Nil Yayınları’nı bünyesinde bulunduran Kaynak Yayın Grubu’nun Genel Yayın Yönetmeni Dr. Reşit Haylamaz, Hocaefendi’nin kitaplarının Türkiye’nin en çok satan kitapları olduğunu söylüyor. Haylamaz, “Aynı zamanda muhteva, toplumun her kesiminin hemen ‘evet’ diyeceği bir muhteva değil; konusu olan ve derin analizler sunan kitaplar. İşin özü, çok satan kitaplar listelenirken kendi kulvarının dışındaki kitaplarla kıyaslandığı halde Türkiye’nin çok satan kitapları listesinin başında yer almak, onu tanımayanların anlayabileceği bir durum değil.” diyor.
‘Çok satan’ anlayışı değişmeli
Haylamaz, çok satan kitap listesini hazırlayan mercilerin Hocaefendi’nin kitaplarını ve hatta bu çizgideki diğer kitapları görmediğini söylüyor. Herkesin kendine göre ‘çok satanlar’ listesi olduğunu vurgulayan Haylamaz’ın bir önerisi var; herkesin kabul edeceği objektif bir liste için kitapların üzerine basılan bandrol sayısı açıklansın. Kültür Bakanlığı’nın her bir kitap için ne kadar bandrol verdiği açıklanırsa, rakamlar da belli olur. Çünkü çok satma işi bugün, bilgilendirmenin ötesine geçerek reklam malzemesi oldu. Haylamaz, bunun bir yönüyle okuru aldatmak olduğunu düşünüyor. Bakanlık, bandrol işini Yayıncılar Federasyonu’na havale etti. Federasyon hangi yayınevinin, hangi yazarına ait hangi kitabına aylık kaç bandrol verdiğini açıklarsa her şey ortaya çıkar ve hiç kimse de bu rakama itiraz etmez.
Anadolu, Pırlanta seti okuyor
En çok satan listelerindeki bu karmaşaya dikkat çeken Haylamaz, konunun farklı bir boyutundan da söz ediyor. Türkiye’de en çok satanlar listesi, İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerdeki satış rakamlarına göre belirleniyor. Bu kitapların büyük bir çoğunluğu Anadolu’da neredeyse hiç satılmıyor. Haylamaz, Hocaefendi’nin kitaplarının ise Anadolu’da en az büyük şehirler kadar –hatta daha çok- okunduğunu söylüyor. 2011 yılı için yaptıkları değerlendirmelere göre Fethullah Gülen Hocaefendi’nin kitaplarının Anadolu mağazalarındaki satış oranı, yüzde 65. Büyük şehirler için bu oran yüzde 35.
***
Okur kitlesi sürekli yenileniyor
Hocaefendi’nin çok satan kitapları listesinde başı Sonsuz Nur çekiyor. Daha sonra Kırık Testi, Prizma ve Fasıldan Fasıla serileri geliyor. Bir Kırık Dilekçe, el-Kulubü’d-Daria, Dua Mecmuası, İrşad Ekseni ve Çekirdekten Çınar’a Hoca-efendi’ni sırasıyla en çok satan kitapları. Fakat yeni çıkan kitaplarının satışı ilk aylarda hep yüksek oluyor. Yine dönemin ihtiyaçlarına binaen satış oranları yükselen kitapları da oluyor. Dr. Reşit Haylamaz, Hocaefendi’nin her kitabının mutlaka bir müşteri kitlesinin olduğunu vurguluyor. Hocaefendi’nin okur profili de dikkat çekici. Çoğunlukla üniversite ve üzeri eğitime sahip insanların okuduğunu söyleyen Haylamaz, “Üniversite gençliği de Fethullah Gülen’i okumada ön sıralarda. Kadınların bu konuda daha duyarlı oldukları da ayrıca gözümüze takılan bir farklılık.” diyor. Haylamaz, Hocaefendi’nin kitaplarının çok satılmasının bir sebebinin de okur kitlesinin sürekli yenilenmesi olduğuna dikkat çekiyor.
***
Sonsuz Nur, 1992’den beri liste başı
Dr. Reşit Haylamaz: Hocaefendi’nin yeni çıkan bir kitabı, daha ilk iki ayda 300 bin tiraja ulaşabiliyor. Bu durum onun toplum vicdanında nasıl yer ettiğinin bir göstergesi. Ancak bu, onun daha önce çıkan kitaplarının gölgede kaldığı anlamına da gelmiyor. Onun kitapları arasında miadını doldurmuş ve artık baskısı yapılmayanlar yok. Mesela yayın hayatına 1992 yılında başlayan Sonsuz Nur’un satış adetleri milyonlarla ifade ediliyor. Sonsuz Nur, her biri 650 sayfalık iki cilt bir kitap. Aynı zamanda neredeyse 20 yıldır piyasada. Buna rağmen yıllık tiraj ortalaması iki yüz elli binin altına düşmüyor. Kitabın iki cilt olduğunu düşünecek olursak bu 500 bin demektir. Sadece bu kitaba ait son dört yılın toplam tirajı bir milyonu aşmış durumda. Üstelik bu rakamlara, 28 dile çevrilmiş hali yansıtılmış değil.
Yeni kitap: Yaşatma İdeali
Hocaefendi’nin yakında çıkacak olan kitabının adı Yaşatma İdeali. Aslında bu isim, Hocaefendi’nin hayat felsefesini yansıtan bir isim. Kitap, Kırık Testi serisinden çıkacak ve ocak ayında piyasada olacak. Reşit Haylamaz, bugünün dünyasının problemlerine çözüm ihtiva etmesi yönüyle bu kitaba talebin, öncekilerden daha büyük olacağı kanaatinde.