15 bin kişi her gün 202 basamak çıkıp 282 basamak iniyor ama spor yapak için değil. Uydudan görüntüsü ip yumağını andıran Altunizade kavşağının tam ortasında kalan metrobüs durağına ulaşmak için 6 üstgeçitten en az 2 tanesini kullanmak gerekiyor. Bu kadar basamak inip çıkmayı yorucu bulanlar olduğu gibi spor olarak görenler de var. 29-01-2012 ZAMAN
-“Koşsanız beş on adımlık bir mesafe. Ama önünüzde yan yollarıyla birlikte E-5 Karayolu duruyorsa bu koşunuz üstgeçitlerle zorlaştırılmış engelli yarışa dönebiliyor. Nitekim Altunizade’den metrobüse binenlerin 6 üstgeçitten en az 2 tanesini kullanması gerekiyor. Yani 101 basamak çıkıp 141 basamak inmeliler. Sabah ve akşam aynı yolu katettiğinizde ise bu sayı iki katına çıkıyor. Bu duraktan metrobüse her gün ortalama 15 bin kişi biniyor. Özellikle sabah ve akşam saatlerinde üstgeçitlerde insan trafiği hayli yoğun oluyor. Hatta küçük çapta kazalar bile yaşanıyor. Altunizade kavşağı bu vakitlerde karınca yuvasını andırıyor. Ara ara dizilmiş 6 üstgeçidin merdivenlerinden inenler, çıkanlar, geçitler arasındaki dar beton yolda birbirine çarpmamaya dikkat ederek ilerleyenler, yuvalarına yemek taşıyan karıncaları izliyormuşsunuz hissi veriyor. Her gün yaşanan bu hummalı hareketliliğin bir parçası olan matbaacı Ayhan Cesur, çok sayıda basamak inip çıkmayı spor olarak görüyor. Öğrenci Gizem Altaylar ise bir sürü basamak çıkıp inmeyi yorucu buluyor. Altaylar, “Hadi biz genciz problem değil ama yaşlılar zorlanıyor. Onlar için çözüm bulunmalı.” diyor. Gökhan Çelik ise metrobüs durağı ile otobüs duraklarının birbirlerine çok uzak olmasından yakınıyor. Bu kadar merdiven inip çıktıktan sonra bir de otobüs durağına kadar yürümek zahmetli oluyormuş. Üstgeçitlere yürüyen merdiven konulmasını istiyor.
Dr. Kağan Güngör, merdiven sayısını duyunca heyecanlanıyor. Çünkü sağlıklı bir insan için günde 400 küsur merdiven inip çıkmak ‘şiddetli bir egzersiz’miş. Bunu yapan kişinin güçlü bacak kasları ve fit bir vücudu olurmuş. Her gün aynı sayıda merdiven inip çıkmanın kasları güçlendireceğini söyleyen Güngör, “Bu üstgeçitleri kullananlar, sağlık için önerilen günlük egzersizini yapmış oluyorlar.” diyor.
Akademisyen Harun Akif Kabuk, basamakların çokluğundan değil, dar tutulmasından şikayet ediyor. Kabuk, “Dikkat etmezseniz düşebilirsiniz. Özellikle kar yağdığında çok zor olabilir. Yağmur yağdığında üstgeçitlerde göller oluşuyor. İnsanlar birbirine çarpa çarpa gidiyor.” diyor.
Ortada üstgeçit var caddeden geç
Aslında millet olarak üstgeçitleri pek sevmeyiz. Daha doğrusu üstgeçitleri kullanamama problemimiz var. İşlek bir caddede üstgeçitten karşıya geçmek yerine, tabana kuvvet koşarız. Altunizade’den metrobüse binmek isteyenlerin ise böyle bir alternatifi yok. Çünkü durak E-5’in tam ortasında. İstasyona ulaşmak isteyenler 6 üstgeçitten en az iki tanesini kullanmak zorunda. Ama “kurallar ihlal edilmesi içindir” diyenler ilk iki üstgeçidi tırmandıktan sonra üçüncüsünün altındaki Kısıklı caddesinde tabana kuvvet koşuyor. Bunun için yol kenarındaki demir telleri kırmışlar. Belediye yeniledikçe onlar kırmış. Nihayetinde pes eden, belediye olmuş. Bu yolu kullananlar tehlikeli bir şey yaptığının farkında. Birçoğu “ben memurum” deyip konuşmak istemiyor. Bazıları da mahçup bir edayla iki köprü geçtikten sonra üçüncüsüne tırmanmayı göze alamadıkları için kolaya kaçtıklarını söylüyor. İsim vermiyorlar ama bizden ısrarla belediyenin bir çözüm geliştirmesi gerektiğini yazmamızı istiyorlar.
“Altunizade durağından metrobüse binenlerin güçlü bacak kasları olmalı”
Memorial Hastanesi endokrinoloji uzmanı Dr. Kağan Güngör, günde 400 küsur basamak inip çıkmanın sağlıklı bir insana önerilen günlük egzersize eşdeğer olduğunu söylüyor. Güngör; “Bu ister kilo vermek için ister sağlık için çok iyi bir egzersiz. Bacak ve kalça kasları güçlenecek ve kalınlaşacaktır.” diyor. Güngör, sağlıklı ve genç birisi için bu değerlendirmeyi yaparken yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar için büyük risk içerdiğini söylüyor. Solunum yolu hastalığı olanlar, kalp hastaları, dizlerinde kireçlenme olanlar ve astım hastaları için bu kadar çok merdiven inip çıkmak son derece tehlikeliymiş.
Belediyenin 6 üstgeçide çözümü: Yürüyen merdivenli platform
Büyükşehir Belediyesi başta Altunizade durağı olmak üzere çoğu metrobüs durağı için üstgeçit projeleri hazırlamış. Öncelik 6 üstgeçidin bulunduğu Altunizade durağına verilmiş. Çünkü Üsküdar-Ümraniye metro hattı bittiği zaman burası daha yoğun olacak. Çözüm olarak, metrobüs durağının üstüne 150 metre genişliğinde 12 metre uzunluğunda bir yaya platformu yapmayı planlıyorlar. Bu platforma yürüyen merdivenlerle çıkılacak. Proje hazır, yetkililerin söylediğine göre yakın bir zamanda da hayata geçirilecek.